Ministrul sârb de Externe respinge apelul SUA să aleagă între Rusia și Occident

Serbia intenționează să mențină echilibrul diplomatic între Rusia și Occident, a declarat joi ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, respingând îndemnul din partea Statelor Unite pentru a alege o tabără, relatează site-ul agenției Reuters.

Recent, secretarul american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Hoyt Brian Yee, a declarat că Serbia „nu mai poate sta pe două scaune în același timp”.

Ivica Dacic, care este liderul Partidului Socialist – aflat în coaliția de guvernare din Serbia – a precizat că Serbia nu va înclina balanța diplomației nici spre Occident, nici spre Rusia și nici spre China.

„Nu dorim să ne tragă cineva scaunul de sub noi … este important să vedem ce este în interesul nostru”, a spus șeful diplomației de la Belgrad.

Deși Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial și investitor al Serbiei, Rusia controlează distribuția de petrol și gaze către Belgrad. Totodată, Moscova a căutat să consolideze cooperarea militară cu Serbia, donând șase avione de luptă MiG-29 pentru „garantarea securității și independenței”.

Serbia a început în mod oficial discuțiile pentru aderarea la Uniunea Europeană în luna ianuarie a anului 2014, spre nemulțumirea Rusiei. UE a cerut reforme de guvernare și reforme anticorupție din partea Belgradului, precum și o soluționare a disputelor din această țară cu fosta ei provincie, Kosovo, care a devenit independentă în 2008.

ARTICOLE SIMILARE