Galați: Căpșuni și flori de primăvară, apărute în ianuarie, din cauza temperaturilor ridicate

Într-o grădină din Galați au apărut căpșunile și chiar au început să se coacă, iar în curte au înflorit gălbenelele, flori care apar doar primăvara. Specialiștii spun că nu este niciun motiv de îngrijorare și explică aparițiile surprinzătoare prin vremea caldă pentru această perioadă.

Gălățeanca în curtea căreia au apărut, în plină iarnă, căpșunile, spune că nu a avut niciodată astfel de fructe în luna ianuarie.

„Mi-a făcut cu ochiul căpşuna aia care este jumătate roşie, m-am dus şi m-am uitat şi la celelalte, la cele din spate. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată să am căpșuni în ianuarie. Vremea este de vină. Cred că a fost foarte cald, pământul este bun și a ajutat și gălbenelele. După ce le-am cules în toamnă, nu am cules semințele şi le-am lăsat acolo în legea lor. Acum au înflorit şi sunt foarte mândră de ele”, a povestit Simona Marcu, femeia în curtea căreia au apărut căpșuni și flori de primăvară.

Specialiștii confirmă faptul că apariția căpșunilor și a gălbenelelor este provocată de temperaturile ridicate.

„Anul acesta o perioadă interesantă din punct de vedere climatologic pentru că temperaturile în zona noastră nu au au scăzut foarte mult drept pentru care unele plante şi-au continuat starea de vegetaţie. Pentru gălbănele, se ştie clar că este o plantă anuală, deci ar fi trebuit ca la primele tempeaturi mai scăzute sau ploi mai reci să-şi întrerupă perioada de vegetaţie. Cel mai probabil au fost într-o zonă protejată de anumiți factori”, a explicat şeful Secţiei Grădina Botanică Galați, Paul Lupoaie.

Temperaturile neobișnuite pentru această iarnă au produs surprize și la Grădina Botanică din Galați. În parc au înflorit petuniile, flori care trăiesc doar vara. Acest lucru nu îi îngrijorează pe specialiști care spun că plantele pot trece peste schimbările bruște de temperatură.

„Această petunie nu a intrat în repaus, pur şi simplu înfloreşte în continuare. Asta datorită temperaturii de la nivelul solului. De asemenea, temperatura din aer o ajută în continuare în procesul de fotosinteză, ca să ne bucure cu câteva floricele. Ea doar vara trăiește. Pentru aceste plante, lucrurile sunt simple. Chiar dacă fac frunze, plantele au muguri de rezervă, natura își știe regulile. Plantele pot trece peste momente de tipul ăsta. Încălzirea globală este un fenomen de lungă durată, nu ne așteptăm la schimbări majore peste noapte”, a precizat Paul Lupoaie.

În această iarnă, temperaturile înregistrate în județul Galați au fost peste mediile normale ale perioadei. Pe parcursul zilei, termometrele au arătat chiar și 15 grade Celsius, iar noaptea au fost înregistrate foarte rar temperaturi negative.

ARTICOLE SIMILARE