Ambasadorul României a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a oferi explicaţii în legătură cu declaraţiile premierului Mihai Tudose, care s-a pronunţat împotriva oricărui dialog privind autonomia, anunţă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.
Recentele declaraţii făcute de premierul român Mihai Tudose referitoare la eforturile proautonomie ale comunităţii maghiare sunt „total inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu situaţia secolului 21”, a declarat vineri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI.
Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe în legătură cu declaraţiile făcute de Mihai Tudose, a precizat Peter Szijjarto.
În interesul comunităţii maghiare din România, Guvernul Ungariei a încercat permanent să construiască relaţii bilaterale ungaro-române axate pe încrederea reciprocă. Acest lucru a fost primit cu niveluri variate de reciprocitate de către diversele guverne ale României, a observat Peter Szijjarto.
Este dincolo de orice dubiu că declaraţiile premierului României, care „practic a ameninţat o comunitate etnică naţională şi pe reprezentanţii acesteia cu execuţii sunt total inacceptabile”. Este clar că Guvernul României şi premierul trebuie să acţioneze pentru a rezolva imediat această situaţie, a spus Szijjarto.
Ambasadorul României a fost convocat vineri dimineaţă la Ministerul ungar de Externe şi vicepremierul Ungariei „i-a prezentat clar poziţia Guvernului ungar”.
Ambasadorul român a încercat să ofere „un fel de explicaţie lingvistică” pentru declaraţiile premierului, a spus Szijjarto.
Premierul României, Mihai Tudose, a declarat că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a țării, considerând că discuțiile sunt în afara legii. „În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român. Discuțiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului”, a transmis Mihai Tudose.
Președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a afirmat, joi, că premierul Mihai Tudose a „jignit profund și a amenințat nevoalat” comunitatea maghiară din Secuime, adăugând că îi cere premierului să își retragă declarația cu privire la propunerea UDMR pe tema autonomiei. „Declarațiile premierului Mihai Tudose sunt profund iresponsabile, nedemne pentru poziția sa. Prin mesajul său primitiv, caracteristic Evului Mediu, primul-ministru a jignit profund și a amenințat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declarație politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeași părere. Premierul ori nu este informat ori nu a înțeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-și retragă imediat declarația și să își ceară scuze public!”, a precizat Balint, potrivit unui comunicat al UDMR.
Premierul Mihai Tudose afirmase miercuri seară, referitor la declaraţia comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ȘI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii. „Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.
Liderii celor 3 formaţiuni politice maghiare din România – UDMR, PPMT şi PCM – au semnat, luni, o declaraţie comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, care ar trebui discutate în 2018 şi „codificate” din punct de vedere legislativ, prin amendarea Constituţiei.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că autonomia este cheia rezolvării problemei păstrării identităţii etnice, a culturii şi limbii maghiare pe pământul natal.