Cluj: Aplicaţie pentru turiştii care vizitează Parisul, cu locurile marcate de celebrități româneşti

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Un grup de IT-işti români dezvoltă o aplicaţie pentru telefonul mobil pentru turiştii care vizitează Parisul şi care vor să descopere istoria orașului prin prisma personalităților de origine română care au marcat cultura pariziană.

Aplicaţia pentru telefonul mobil ”Celebro” își propune promovarea patrimoniului cultural românesc și se adresează turiștilor care vizitează Parisul, oferind informații despre locurile prin care au trecut personalități cum ar fi Constantin Brâncuşi, Eugen Ionesco, Emil Cioran, Mircea Eliade, Tristan Tzara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Valentin Maior, coordonatorul proiectului, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că ideea aplicației se bazează pe cartea ”Parisul românilor”, scrisă de un francez despre locurile prin care au trecut celebrități românești care au avut un impact cultural în capitala Franței.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”9187″ img_size=”full” onclick=”custom_link” link=”http://crucial.ro”][vc_column_text]”Ideea a venit din partea unei tinere care s-a mutat la Paris pentru studii la Facultatea de Științe și Arte, Raluca Maria Smaranda, care a dorit să facă vizite ghidate în capitala Franței și a găsit o carte scrisă de un francez, intitulată <Parisul românilor>, în care se menționau locurile prin care au trecut celebrități românești, care au avut un impact cultural în Paris. Ulterior, ne-am reunit un grup mai mare să dezvoltăm aplicația mobilă, iar Raluca pe partea de conținut, documentare, achiziționarea drepturilor de autor pentru poze. Aplicația mobilă <Celebro>, al cărei nume vine de la Celebrități românești sau Celebrăm România, este în stadiul demo, va fi gratuită și va fi lansată în 9 Mai, de Ziua Europei. Lansarea are loc în anul Centenarului Marii Unirii și sperăm să fie un interes sporit din partea utilizatorilor”, a spus Maior.

Acesta a precizat că aplicația se adresează turiștilor români și nu numai care vizitează Parisul și care vor să descopere istoria orașului prin prisma personalităților de origine română care au marcat cultura pariziană.

”Proiectul își propune promovarea patrimoniului cultural românesc prin metode originale. Aplicația a fost dezvoltată cât se poate de intuitiv din punctul de vedere al utilizatorului, va exista o hartă românească a Parisului, o listă a locurilor populare pe care o vom completa. Când se vor căuta locurile, apare descrierea zonei, biografia personalității căutate, poze dar va fi și o parte audio, realizată cu ajutorul vocilor unor actori, pentru un impact cât mai puternic. Vor fi, de asemenea, trasee predefinite propuse, un circuit al acestor locuri, dar turiștii care vor utiliza aplicația își vor putea face propriile trasee. Sperăm să avem și o versiune în engleză și una în franceză și să dezvoltăm, în viitor, o aplicație similară pentru Viena”, a subliniat Valentin Maior.

Proiectul ”Celebro” se bucură de sprijinul ambasadorului României la Paris, Luca Niculescu, și de cel al ICR Paris.

Valentin Maior, absolvent al Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) este inițiatorul Asociației ”Romanianit”, o rețea de IT-iști români din diaspora, care a lucrat în Franța începând cu anul 2014.

Raluca Maria Smaranda, membră a echipei, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că prin intermediul aplicaţiei se doreşte prezentarea vieţii unor personalităţi române cunoscute care au trăit la Paris, printre care Constantin Brâncuşi, Eugen Ionesco, Emil Cioran, Mircea Eliade, Tristan Tzara, Eugen Lovinescu dar şi a celor care au rămas în anonimat cu toate că Parisul le păstrează vie memoria.

”Vorbim despre Anna de Noailles sau Martha Bibescu, adevărate vedete ale saloanelor mondene pariziene de la începutul secolului al XX-lea. Indicăm adresa la care Iulia Hasdeu a locuit cu mama ei, în timp ce studia la Sorbonna, la numai 16 ani. Vrem să prezentăm aventura paşoptiştilor prin <Societatea studenţilor români de la Paris>> fondată în 1845, din care faceau parte Nicolae Bălcescu, Ion Ghica, C. A. Rosetti sau fraţii Brătianu, aflată sub patronajul poetului Alfons de Lamartine. <Biblioteca Română din Paris>, fondată în aceeaşi perioadă, se află la numărul 3 în Place de la Sorbonne. Mai târziu, în anii ‘20, în marele amfiteatru al Sorbonnei, Nicolae Iorga ţinea conferinţe despre frumuseţea peisajelor şi monumentelor din România”, a spus Smaranda.

De asemenea, în aplicaţie este indicată şi cafeneaua ”Riche”, unde Georges de Bellio, cunoscut şi sub numele de Gheorghe Bellu, organiza o dată pe lună dineuri pentru impresioniştii al căror susţinător era, în special al lui Monet, dar și zona unde a fost făcuta celebra poză în care apar Eliade, Cioran și Ionesco.

”Se spune ca actorul român Jean Yonnel, care a jucat alături de Sarah Bernhardt pe marile scene din Paris, a fost chiar profesor de dicţie al generalului Charles de Gaulle. Dar vorbim şi de locurile în care Tzara, împreună cu suprarealiştii, organizau manifeste şi strigau slogane provocatoare, în stil dadaist, sau de locul în care Mircea Eliade şi-a susţinut prima conferinţă despre tehnicile yoga”, a precizat aceasta.

Din echipa aplicației mai fac parte Oana Dușă, designer, Andrei Coman, dezvoltator de aplicații mobile, Andrei Raț, care se ocupă de proiecte online.

Dezvoltatorii ”Celebro” vor iniția și o campanie de crowdfunding pentru a atrage fonduri, în condițiile în care costurile aplicației sunt estimate între 15.000 și 20.000 de euro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

ARTICOLE SIMILARE