Autorităţile ruse au făcut publice înregistrări video cu mărturiile a trei marinari ucraineni

Autorităţile ruse au făcut publice mai multe înregistrări video în care apar trei marinari ucraineni de pe navele sechestrate de Rusia în Marea Neagră, doi dintre ei afirmând că navele au ignorat somaţiile navelor ruseşti şi au încercat să intre în Strâmtoarea Kerci, relatează cotidianul Kyiv Post.

Fiecare dintre cei trei marinari – Andriy Drach, Serhiy Tsybizov, Volodymyr Lisoviy – reprezintă una dintre cele trei nave ucrainene. Aceştia sunt înregistraţi separat, fiecare într-un loc diferit.

Mărturiile lor contrazic informaţiile transmise de guvernul ucrainean. Doi dintre ei spun că navele lor au încercat să intre în strâmtoarea Kerci ignorând ordinele navelor rusești de a se opri.

Comandamentul militar al Ucrainei a transmis că marinarii ar fi mărturisit în urma presiunii sau a torturii, iar mărturiile lor trebuie văzute „cu înțelegerea” acestor factori.

Parlamentul ucrainean a aprobat luni seară, cu 276 de voturi, impunerea unei legi marțiale de 30 de zile, începând cu 28 noiembrie până pe 27 decembrie, în 10 regiuni învecinate cu Rusia și cu regiunea transnistreană din Republica Moldova ocupată de Rusia.

Aceste regiuni sunt Odesa, Mykolayiv, Kherson, Zaporizhzhya, Luhansk, Donetsk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv și Vinnitsya.

Garda de Coasta a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei a atacat și a confiscat trei bărci navale din Ucraina pe 25 noiembrie, după ce navele ucrainene au încercat să meargă de la Marea Neagră în Marea Azov, prin strâmtoarea Kerc, controlată de ruși. Șase marinari ucraineni au fost răniți în filmări. Cele trei nave ucrainene au fost transportate în portul Kerch din Crimeea anexată. Șeful Statului Major al Ucrainei a declarat că la bordul navei ucrainene s-au aflat 23 de ofițeri navali.

Atacul a fost punctul culminant al tensiunilor de lungă durată din strâmtoarea Kerci, deoarece Rusia a preluat de facto controlul asupra strâmtorii care ar trebui utilizată în mod obișnuit de cele două națiuni, conform unui acord bilateral din 2003.

Autoritățile rusești au susținut că navele ucrainene au provocat atacul prin încălcarea „zonei interzise”.

ARTICOLE SIMILARE