Organizația Mondială a Sănătății recomandă continuarea alăptării în timpul bolii COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății recomandă continuarea alăptării,în timpul infecției COVID-19 și după vaccinare.

Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august, OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva COVID-19.

Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de asigurare a sănătății, furnizării anticorpilor și protecției împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă și sugarul ei.

Alăptarea trebuie continuată atât în timpul bolii COVID-19, cât și după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern.

Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauție recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăvește de COVID-19.

Mamele care alăptează și care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Măsuri de precauție pentru mamele care au contractat virusul:

– respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măști de protecție sau acoperirea gurii și a nasului

– spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde, înainte și după atingerea copilului

– curățarea și dezinfectarea suprafețelor atinse în mod regulat.

Conform unui document împărtășit de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, procentele privind alăptarea nou-născuților în primele șase luni, în regiunea europeană a OMS (53 de țări), sunt cele mai scăzute din toate regiunile. Doar 13% din sugari sunt alăptați.

Doar o treime din populația adultă din regiune are schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, în timp ce varianta Delta a devenit dominantă, iar cazurile de îmbolnăvire depășesc 60 de milioane.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE