Liderul PSD reproșează președintelui lipsa de reacție la discursul de luni al președintelui maghiar

Este inadmisibil ca președintele Klaus Iohannis să nu spună nimic în ultimele 24 de ore față de comparația „total deplasată” între anexarea Crimeei de către Rusia și pierderea Transilvaniei de către Ungaria, arată într-o postare pe Facebook liderul PSD Marcel Ciolacu.

„România nu are premier! România nu are președinte! România nu are oameni de stat care să ia poziție atunci când țara lor este umilită la cel mai înalt nivel.

De la un mărunt țepar penal blocat mental în numărătoarea delegaților la congres mă așteptam să fie complet paralizat și lipsit de reacție în fața declarației revoltătoare a președintelui Ungariei.

Dar este sfidător și inadmisibil ca președintele Iohannis să tacă mâlc de 24 de ore și să nu spună nimic față de comparația total deplasată între anexarea Crimeei de către Rusia și pierderea Transilvaniei de către Ungaria.

Nu există nicio comparație aici! Anexarea prin forță a Crimeei este contestată și nerecunoscută oficial de nicio țară democratică. În schimb, Unirea Transilvaniei cu România este rezultatul voinței unanime a românilor, consemnată în rezoluția oficială a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 și recunoscută în tratatele internaționale – inclusiv în Tratatul de pace de la Versailles de după Primul Război Mondial.

Asta trebuia să afirme clar și răspicat Cîțu și Iohannis, ca oameni de stat și ca români. Să apere interesul național și să restabilească adevărul istoric. Dar ei tac, pentru că nu le pasă și pentru că au jucat întotdeauna patriotismul la ruleta politică.

Acum un an, Klaus Iohannis acuza aberant PSD că vinde ungurilor Ardealul. Azi, tăcerea prezidențială în față acestui afront al Ungariei la adresa statului roman este echivalentă cu o trădare națională. Iar fiindcă istoria nu uită și nu iartă, îi spun atât președintelui: Jo napot kivanok, Iohannis!”, a scris Ciolacu.

Postarea include și un video în care preşedintele Ungariei, János Áder, compară, în discrusul ținut la un forum internațional pe tema Crimeea, organizat luni la Kiev, anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia cu Tratatul de la Trianon încheiat după primul război mondial.

Prim-ministrul Florin Cîţu a fost prezent luni în Ucraina, la Kiev, pentru a lua parte la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea. Platforma reprezintă o iniţiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Rusia şi, în consecinţă, să faciliteze revenirea Crimeii în componenţa Ucrainei.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE