Liderul mondial Novak Djokovic a păşit pe arena ”Arthur Ashe”, în drumul spre marea ţintă

Liderul mondial Novak Djokovic, 34 de ani, a păşit marţi noapte pe arena ”Arthur Ashe”, în drumul spre marea ţintă: Marele Şlem, câştigarea tuturor celor 4 turnee majore în acelaşi sezon. I-a opus rezistenţă, în primul tur, un danez de 18 ani, Holger Vitus Nodskov Rune, locul 145 ATP.

Favoritul 1 mai are 6 meciuri de câştigat, pentru a reuşi titlul de Mare Şlem cu numărul 21.

Următorul rival, olandezul Tallon Griekspoor, 25 de ani, 121 ATP, care a produs surpriza învingându-l pe germanul Jan-Lennard Struff (31 de ani, 52 ATP) în 5 seturi, 7-5 în decisiv.

Sârbul „nu simte în ceafă răsuflarea” marilor rivali, elveţianul Roger Federer şi spaniolul Rafael Nadal, care, accidentaţi sau incomplet refăcuţi, nu au venit în SUA. Relaxat şi fără a avea ce pierde este norvegianul. Favorit 24 în calificări, nordicul a răpus 3 adversari mai slabi clasaţi decât el, înainte să pătrundă pe tabloul principal.

Rune venea după 13 victorii consecutive. Înainte, a câştigat două turnee challenger, la San Marino şi la Verona, dar pe zgură. A fost în premieră pe tabloul principal la US Open.

Nole se prezintă la US Open fără meci disputat după dezamăgirea ratării titlului olimpic la Tokyo, unde viza să pună o cărămidă la Golden Slam. O serie de 22 de meciuri victorioase la rând a fost întreruptă de germanul Alexander Zverev şi de spaniolul Pablo Carreno Busta, fapt care l-a împiedicat să pună mâna măcar pe locul 3 şi pe medalia de bronz.

Rămâne în picioare Marele Şlem, după victoriile de la Australian Open, Roland Garros şi Wimbledon în acelaşi an calendaristic, performanţă pe care ultima dată a realizat-o Rod Laver, în 1969.

Doar 4 jucători au reuşit acest lucru în carieră, Steffi Graf, Serena Williams, Andre Agassi şi Rafael Nadal, însă Djokovic îl poate face în acelaşi an, ceea ce doar Graf a izbutit până acum, în 1988. Germanca a făcut şi Goldem Slam-ul, triumfând şi la JO.

Djokovic nu a ascuns niciodată că vrea să fie cel mai mare din istorie, că acesta este visul lui: „Voi continua cursa de urmărire, în acelaşi timp îmi voi pava propriul drum, drumul meu autentic. Toţi avem călătorii diferite, asta e situaţia”.

Marian Vajda, antrenorul lui Nole din 2006, cu o mică întrerupere, a declarat după finala de la Paris că are încredere în forţele sârbului: „Am vorbit cu Goran şi ne-am spus că dacă face Marele Şlem anul acesta, ne dăm demisia ca antrenori”.

„Cred că e posibil, foarte posibil. Îi place să joace la Wimbledon şi US Open. Am fost îngrijorat pentru perioada de zgură pentru că în ultimii zece ani, deşi a avut rezultate grozave, nu a reuşit prea mult la French Open. Dar câtă vreme Novak e sănătos, şi acum este, e într-o formă grozavă, e capabil să facă Marele Şlem”, a subliniat Vajda.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE