Ioana Mihăilă: Banii de care vorbește premierul figurează necheltuiți, dar angajați

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a reacționat sâmbătă seara la declarațiile premierului, potrivit căruia la minister au rămas necheltuiți peste 400 de milioane de lei. „Aceștia figurează necheltuiți, dar angajați”, susține ministrul.

„Printre puținele fonduri care apar disponibile la Ministerul Sănătății în buget și la care a făcut referire prim-ministrul au fost cele 450 de milioane de lei la titlul Transferuri de capital. Din acești bani, 60 de milioane de lei au fost repartizați unităților sanitare, pe secțiile de neonatologie, pentru dotarea cu incubatoare, în baza unei achiziții centralizate demarată în 2016, finalizată acum. Celelalte fonduri au fost repartizate unităților sanitare în aprilie și mai 2021, pentru dotarea cu aparatură și pentru reparații capitale”, a reacționat pe Facebook Ioana Mihăilă.

Ea susține că odată ce unitățile sanitare au primit fila de buget, au semnat contracte cu furnizorii.

„Banii se cheltuie în momentul în care este furnizată marfa. Aceștia figurează necheltuiți, dar angajați. Din moment ce sunt angajați de unitățile sanitare, Ministerul Sănătății nu mai poate beneficia de aceste credite de angajament”, susține ministrul.

Ioana Mihăilă spune că a apelat chiar și la acești bani.

„Pentru informarea domnului prim-ministru, am apelat chiar și la acești bani, în luna august Ministerul Sănătații a transmis unităților care beneficiau de sume mai mari o adresă prin care se solicita disponibilizarea banilor necheltuiți, dar spitalele au răspuns că nu au sume de disponibilizat. La Ministerul Sănătații s-au făcut toate transferurile posibile între diferite programe pentru a putea asigura sume necesare nevoilor acute ale pacientilor (copii, bolnavi HIV-SIDA, tratamente urgente)”, mai spune ministrul.

Ea dă vina pe premier pentru actuala situație din sănătate, așa cum a făcut și în conferința de presă organizată sâmbătă după-amiaza: „Repet: faptul că astăzi vorbim de personalul neplătit, de lipsa de bani pentru programele de sănătate ale pacienților și de lipsa de resurse pentru ambulanțe și medicamente se datorează doar iresponsabilității prim-ministrului Cîțu”.

„A venit cu demisia domniei-sale?”, a fost reacția premierului, la Oradea, când a fost rugat de un jurnalist să comenteze acuzațiile Ioanei Mihăilă.

„Nu știu de ce lumea încearcă să își arate incompetența pe ultima sută de metri. La rectificarea bugetară se vede că sunt 480 de milioane necheltuiți, care sunt redestribuiți. Acești bani erau acolo la Ministerul Sănătății, iar dacă cineva avea curiozitatea să citească legea bugetului, aprobată la începutul anului, vedea că putea să redistribuie bani pentru orice cheltuială care ține de vaccinare în timpul acesta. Deci erau 480 de milioane. Eu n-o să pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu, există ministru care trebuie să fie responsabil pentru execuția bugetară. Interesant cum de fiecare dată după ce se pregătesc să plece de la minister apar și problemele, nu înainte”, a spus Florin Cîțu.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE