Frontiera crizei energetice din Europa se deplasează spre nord, iar stocurile de apă din ce în ce mai mici agravează situația în regiunea nordică a continentului, scrie Bllomberg.
În septembrie, prețurile energiei electrice în țările nordice au fost de cinci ori mai mari decât în urmă cu un an. Acest lucru afectează pe toată lumea, iar inflația crește vertiginos.
Colțul nordic al Europei nu se poate ascunde de penuria globală de gaze naturale și cărbune, iar rezervele de apă din ce în ce mai mici afectează cea mai importantă sursă de energie electrică a regiunii. Suedia se bazează pe o centrală veche de 52 de ani care arde petrol pentru a menține luminile aprinse, iar o companie locală de utilități încearcă să convingă utilizatorii industriali să economisească energie pe măsură ce se apropie vremea rece.
„Combinația dintre rezervoarele hidrologice nordice scăzute și nivelurile scăzute de stocare a gazelor din Europa creează furtuna perfectă, la care se adaugă prețurile ridicate la cărbune și carbon”, a declarat Mats Persson, șeful departamentului de tranzacționare de la Fortum Oyj. „Odată cu noile cabluri electrice către Germania și Marea Britanie, marile variații de preț pe care le-am văzut în Europa intră în sistemul nordic.”
Nivelurile apei în lacurile de acumulare ale hidrocentralelor norvegiene sunt la cel mai scăzut nivel din mai mult de un deceniu pentru această perioadă a anului. În timp ce în ultimele zile au căzut unele ploi, situația din sud-vestul Norvegiei a fost atât de gravă încât operatorul de rețea Statnett SF a emis un avertisment pentru comercianți, spunând că echilibrul energetic se situează la nivelul doi pe o scară în care cinci înseamnă raționalizare.
Nivelul era 52,3% la finele llunii septembrie, cel mai scăzut din 2006 pentru acea săptămână. Acest lucru stârnește îngrijorare cu doar câteva săptămâni înainte de punctul critic când rezervoarele încep să scadă, în toamnă.
Datele privind disponibilitatea apei sunt la fel de importante pentru piața de energie ca și cifra agregată pentru nivelurile de stocare a gazelor din Europa, pe care comercianții o urmăresc în aceste zile.
Creșterea vertiginoasă a prețurilor ar putea împinge inflația în Suedia peste 3% în următoarele luni, un nivel care a fost înregistrat ultima dată în 2008. Pentru milioanele de locuințe și întreprinderi care depind de electricitate pentru majoritatea nevoilor de încălzire, criza este imediată.
(sursa: Mediafax)