Iranul intenţionează să revină în noiembrie la negocierile pe tema Acordului nuclear

Iranul intenţionează să revină, la începutul lunii noiembrie, la negocierile cu marile puteri pe tema relansării Acordului nuclear din 2015, anunţă Ministerul de Externe de la Teheran, citat de cotidianul Le Figaro.

Întrebat ce înseamnă că Iranul va reveni „foarte curând” la negocieri, Said Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a declarat că este vorba de „90 de zile de la instalarea în funcţie a preşedintelui Ebrahim Raisi”. Noul preşedinte al Iranului şi-a început mandatul pe 3 august, iar 90 de zile ar fi la începutul lunii noiembrie.

„Examinarea detaliilor precedentelor sesiuni de negocieri este în curs, iar când va fi terminată evaluarea nu vom întârzia nicio oră pentru revenirea la negocieri”, a subliniat oficialul iranian.

Anterior, Iranul a cerut Statelor Unite să modifice abordarea în negocieri. „Administraţia Joseph Biden trebuie să ia o decizie: fie vrea să menţină moştenirea lăsată de Donald Trump, fie vrea să o construiască pe a lui Joseph Biden. Este o decizie pur politică. Nu avem prea mult timp la dispoziţie”, a declarat acum câteva zile Saeed Khatibzadeh, ministrul iranian de Externe.

Uniunea Europeană a transmis săptămâna trecută că negocierile dintre Iran şi marile puteri pe tema relansării Acordului nuclear din 2015 vor fi reluate „curând, într-o perioadă de timp acceptabilă”.

Administraţia SUA a semnalat că este dispusă la reluarea negocierilor cu Iranul pe tema Acordului nuclear din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Iranul a transmis că va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE