Administraţia SUA este îngrijorată de rachetele hipersonice dezvoltate de China şi Rusia

Administraţia Joseph Biden a exprimat preocupări, luni, în legătură cu rachetele hipersonice dezvoltate de China şi Rusia, avertizând că tehnologia balistică de acest tip reprezintă un pericol pentru pacea globală, informează agenţia Reuters.

„Avem preocupări referitoare la ceea ce face China în domeniul hipersonic”, a declarat Robert Wood, reprezentantul SUA la Conferinţa pentru Dezarmare şi emisar special la Convenţia privind Armamentul Biologic şi Chimic.

„Pur şi simplu, nu ştim cum ne putem apăra de aceste tipuri de tehnologie, nici China şi nici Rusia nu ştiu”, a avertizat diplomatul american, referindu-se la dificultăţile tehnice de interceptare a rachetelor hipersonice.

Conform cotidianului Financial Times, China a testat în august o rachetă hipersonică ce poate transporta ogive nucleare, ceea ce a luat prin surprindere serviciile de informaţii din Statele Unite.

Însă Administraţia de la Beijing a negat informaţiile difuzate de cotidianul Financial Times. „A fost vorba de o navetă spaţială, nu de o rachetă. Acest test a fost un experiment spaţial de rutină pentru a verifica tehnologia unei navete spaţiale (…)”, a declarat luni, potrivit CNN, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Rusia a efectuat mai multe teste cu rachete hipersonice. Cel mai recent, armata rusă a anunţat pe 4 octombrie că a testat cu succes o rachetă hipersonică de tip Zircon lansată în premieră de la bordul unui submarin, în Marea Barents. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în trecut că rachetele de tip Zircon pot atinge viteze de nouă ori mai mari decât cea a sunetului şi au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri. Liderul de la Kremlin a lăudat tehnologia hipersonică, evidenţiind că vor fi consolidate semnificativ capabilităţile militare ale Rusiei. Testele cu rachetele Zircon se vor încheia la sfârşitul acestui an. Sisteme de rachete Zircon urmează să fie instalate începând din 2022 la bordul fregatelor şi submarinelor Forţelor Navale ruse. Administraţia Vladimir Putin are ca prioritate modernizarea forţelor armate, în contextul tensiunilor în relaţiile cu Occidentul apărute după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea, în 2014.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE