Incidente violente la frontiera dintre Belarus şi Polonia, unde s-au adunat mii de imigranţiIncidente violente la frontiera dintre Belarus şi Polonia, unde s-au adunat mii de imigranţiIncidente violente la frontiera dintre Belarus şi Polonia, unde s-au adunat mii de imigranţi

Mii de imigranţi extracomunitari s-au adunat, luni după-amiază, la frontiera dintre Belarus şi Polonia, iar unele grupuri au încercat să distrugă gardul metalic şi există informaţii că militari belaruşi au tras focuri de avertisment.

Guvernul de la Varşovia a anunţat că în prezent sunt 3.000-4.000 de imigranţi, în principal din Irak, care sunt la gardul de la frontieră. „Vor veni şi alţii, în Belarus sunt peste 10.000 de persoane care vor încerca să traverseze frontiera”, a afirmat Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, citat de agenţia Reuters.

Unii imigranţi au încercat să distrugă gardul metalic de la frontieră, în zona punctului vamal Kuźnica.

Potrivit unor surse citate de publicaţia Gazeta Wyborcza, militari din Belarus au tras focuri de avertisment în aer pentru a opri imigranţii să revină pe teritoriul belarus.

Preşedintele Andrzej Duda şi premierul Mateusz Morawiecki au organizat o reuniune cu directorii serviciilor de securitate pe tema situaţiei de la frontiera dintre Belarus şi Polonia.

Pe fondul amplificării crizei, organizaţia poloneză Acţiune Democratică a lansat un apel pentru intervenţia instituţiilor internaţionale şi a observatorilor independenţi care să monitorizeze situaţia.

Comisia Europeană s-a declarat preocupată de situaţie şi a transmis că în Polonia vor fi trimise echipaje ale Agenţiei UE pentru frontiere (Frontex), conform publicaţiei Der Spiegel.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE