Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord asupra unui proiect care prevede că acţiunile Belarusului sunt o formă de „atac hibrid”, ceea ce va constitui baza pentru noi sancţiuni, iar, pe fondul crizei, cancelarul german, Angela Merkel, a cerut intervenţia preşedintelui rus, Vladimir Putin.
Ambasadorii ţărilor UE au stabilit, miercuri, că acţiunile regimului de la Minsk, acuzat că facilitează tranzitul imigranţilor clandestini spre frontierele Uniunii Europene, pot fi considerate o formă de „atac hibrid”, afirmă diplomaţi europeni citaţi de agenţia Reuters.
Administraţia Aleksandr Lukaşenko respinge acuzaţiile, afirmând că de fapt Belarusul este victima unui „atac hibrid”.
Decizia Consiliului UE stabileşte baza juridică pentru impunerea de noi sancţiuni asupra Belarusului. Sancţiunile ar urma să fie anunţate săptămâna viitoare şi ar putea viza 30 de oficiali şi entităţi din Belarus.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat miercuri regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, de practicarea „terorismului de stat” prin transferul a mii de imigranţi clandestini la frontierele Uniunii Europene.
„Este clar că în acest caz ne confruntăm cu o manifestare a terorismului de stat”, a declarat Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă organizată alături de Charles Michel, preşedintele Consiliului European. „Este vorba de o răzbunare discretă” a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko din cauza susţinerii acordate de Polonia opoziţiei belaruse, a subliniat Mateusz Morawiecki.
Anterior, Mateusz Morawiecki a acuzat că operaţiunile regimului din Belarus de facilitare a tranzitului imigranţilor sunt coordonate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. „Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, este executorul celui mai recent asalt, dar acest asalt are un susţinător care poate fi găsit la Moscova, iar acel susţinător este preşedintele Putin”, a declarat Mateusz Morawiecki.
Cancelarul în funcţie al Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat, miercuri pe Vladimir Putin, şi l-a rugat să intervină „pentru a exercita influenţă asupra regimului de la Minsk” în criza imigranţilor, conform site-ul Tagesschau.de.
Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind afluxul de imigranţi de la frontiera Belarusului cu Polonia şi a cerut Administraţiei de la Minsk să respecte legislaţia internaţională, denunţând utilizarea tacticilor „hibride” în conflictul cu Uniunea Europeană. Liderii de la Bruxelles acuză regimul Aleksandr Lukaşenko de facilitarea tranzitului imigranţilor clandestini spre spaţiul comunitar ca ripostă la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană din cauza acţiunilor de reprimare împotriva opoziţiei belaruse.
(sursa: Mediafax)