Președintele PNL anunță că merge la consultări cu propunerea de premier comună cu PSD și UDMR

Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat, miercuri, că alianța PNL – PSD – UDMR va merge, cel mai probabil, cu o singură propunere de premier. Discuțiile de miercuri seara au fost despre majorarea pensiilor: PSD vrea cu 11%, iar PNL – cu 5%, pentru încadrarea în deficit.

Florin Cîțu a spus că nu va schimba paradigma folosită în guvernarea anterioară, aceea prin care s-au alocat mai multe resurse către investiții.

„Ne-a ajutat să avem resurse mai mari la buget anul acesta, cu 40 de miliarde de lei mai mult decât anul trecut. Cu aceste resurse suplimentare putem să plătim facturi în această iarnă, să subvenționăm și termia către UAT-uri. Este un model economic care funcționează și nu cred că cineva astăzi, după ce acest model economic a fost bifat și a primit girul agențiilor de rating să venim să îl schimbăm. Ar fi, din punctul nostru de vedere, o eroare. În același timp sunt discuții despre creșterea pensiilor, creșterea salariilor, alocațiilor. Noi suntem de acord, am crescut pensiile, salariile, alocațiile într-o perioadă de criză majoră, când nimeni nu făcea acest lucru în Europa și o vom face și acum, însă în contextul traiectoriei deficitului pe care noi deja am anunțat-o”, a spus Florin Cîțu, la ieșirea de la discuțiile cu PSD.

Acesta a precizat că e de acord cu orice creștere, dacă se încadrează în deficitul estimat.

„Orice creștere (…) ne uităm dacă se încadrează în deficitul estimat pentru anul viitor. Dacă nu se încadrează singura soluție este să luăm bani de la investiții și aici nu vom fi noi de acord. Suntem de acord să creștem pensiile, avem deja o creștere de pensii făcută în programul de guvernare de 5% pentru anul viitor. Putem să vedem dacă putem să mergem mai sus și s-ar putea să găsim resurse să mergem cu o creștere a pensiilor puțin mai mare de 5%, vom vedea la ce nivel. Suntem de acord să crească și pensii, și salarii și alocații”, a mai spus Cîțu.

Întrebat de jurnaliști care va fi sistemul în care PNL, PSD și UDMR vor merge la consultări, după ce toate cele trei formațiuni politice au spus că vor avea propunere de premier, Cîțu a spus că cel mai probabil se vor înțelege să meargă cu o singură propunere la președintele Klaus Iohannis.

„Vom găsi o soluție între noi și după aceea merge și o prezentăm domnului președinte. Nu mergem fără o soluție (…). Da, putem să mergem împreună la consultări și va avea președintele României o soluție pe masă”, a răspuns Cîțu.

Întrebat dacă varianta de premier prin rotație ar implica ca și un reprezentant al UDMR să urmeze la funcția de prim-ministru, Cîțu a spus că i se pare firesc, dar trebuie să se țină cont de ponderile din Parlament.

„Sunt diferite ponderile (…) Vedem cine prinde mai mult, vedem ce se întâmplă. (…) Știm în acest moment că vor mai fi două ministere. Noi vrem să fie un minister care să se ocupe de mediul de afaceri, antreprenoriat, cred că va fi și un alt minister care să se ocupe de partea socială, vedem cum și ce atribuții vor avea fiecare”, a mai spus președintele PNL.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE