Belarus amenință că va tăia gazele către UE în urma disputei de la frontieră

Liderul Belarus a amenințat că va întrerupe livrările de gaze către Europa dacă vor fi impuse sancțiuni din cauza escaladării crizei imigranților la granița de vest a țării, relatează BBC.

Mii de persoane, majoritatea din Irak, Siria și Yemen, se află la granița cu Polonia, în speranța de a trece în UE.

Oficialii UE au acuzat Belarus că a provocat criza pentru a-și submina securitatea, acuzație pe care acesta o neagă.

Joi, președintele Belarus Alexander Lukașenko a avertizat: „Dacă ne vor impune sancțiuni suplimentare… trebuie să răspundem”.

„Noi încălzim Europa, iar ei ne amenință”, a spus el, referindu-se la un gazoduct rusesc care trece prin Belarus și ajunge în UE. „Și ce se întâmplă dacă oprim livrările de gaze naturale? Prin urmare, aș recomanda conducerii Poloniei, lituanienilor și altor oameni fără minte să se gândească înainte de a vorbi.”

Comentariile sale au stârnit noi temeri pe fondul agravării penuriei de gaze naturale și al creșterii prețurilor în Europa.

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că blocul celor 27 de membri „nu ar trebui să se lase intimidat”. Liderul opoziției belaruse în exil, Svetlana Tihanovskaia, l-a acuzat pe președinte de „cacealma” în legătură cu ultimatumul său privind gazele naturale.

Dar Katja Yafimava, de la Institutul Oxford pentru Studii Energetice, a declarat că amenințarea lui Lukașenko ar trebui luată în serios.

„Dacă UE presează prea tare Belarusul, ar putea acționa în urma acestei amenințări”, a declarat Yafimava, adăugând că acest lucru ar putea duce la creșterea prețurilor la gaze în Europa, inclusiv în Marea Britanie.

Mai multe sancțiuni din partea UE ar putea fi adoptate încă de luni.

De asemenea, se pare că UE ia în considerare sancțiuni împotriva companiei aeriene rusești de stat Aeroflot pentru că a transportat migranți în Belarus, acuzație pe care Aeroflot o neagă.

În luna mai, transportatorului național Belavia din Belarus i-a fost interzis accesul în UE, după ce un zbor Ryanair a fost obligat să se devieze spre Minsk, iar un jurnalist disident a fost arestat.

UE a acuzat Belarusul că a organizat un „atac hibrid” pe teritoriul său, încurajând mii de persoane să treacă în Polonia.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE