Firea: Facturile vor fi mari pentru că Nicușor Dan a trimis târziu și scrisă greșit cererea

Nicușor Dan i-a lăsat pe bucureșteni fără ajutor de la Guvern pentru căldură din această iarnă, afirmă Gabriela Firea: „Facturile vor fi mari pentru că Nicușor Dan a trimis târziu și scrisă greșit cererea către Guvern”.

„<Performantā> de dreapta! Nicușor Dan i-a lăsat pe bucureșteni fără ajutor de la Guvern pentru căldură din această iarnă! Facturile vor fi mari pentru că Nicușor Dan a trimis târziu și scrisă greșit cererea către Guvern”, scrie pe Facebook Gabriela Fire.

Capitala nu se află pe lista localităților care au primit bani din fondul de rezervă al Guvernului.

„Doar locuitorii din 31 de orașe vor răsufla ușurați la iarnă, nu și bucureștenii. Printre cele 31 de orașe care vor primi aproape 300 de milioane de lei de la Guvern sunt Timișoara, Iași, Constanța sau Drobeta Turnu Severin. Bucureștiul, orașul cu cei mai mulți locuitori racordați la sistemul centralizat de termoficare, a primit zero lei pentru a trece de iarna care bate la ușă. Primarului general Nicușor Dan nu-i pasă de oameni, nu-i pasă de bucureșteni. Sunt 600.000 de apartamente racordate la sistemul de termoficare și aproape 10.000 de instituții. De câteva săptămâni, primarii din țară trimit solicitări de ajutor către Guvern. De două săptămâni știm că bucureștenii vor plăti facturi duble la căldură și Nicușor Dan a stat cu mâinile în sân”, adaugă fostul primar general al Capitalei.

Cererea de ajutor din fondul de rezervă al Guvernului a fost trimisă de Nicușor Dan, potrivit Gabrielei Firea, cu doar o zi înainte de ședința în care au fost aprobate sumele.

„Și poate că ar fi fost luată în seamă dacă nu era complet greșită. Nicușor Dan a cerut 968 de milioane de lei în avans pentru acoperirea creșterii la energia termică. Total greșit și de neluat în seamă de specialiștii din ministere. Legal, pot fi ceruți bani din fondul de rezervă al Guvernului doar pentru restanțe sau plata în avans a gazelor. Așa cum am făcut eu în ultimele două-trei ierni. Nici un Guvern nu va plăti pentru estimări sau sume scoase din burtă. Nicușor Dan declară, în documentul oficial, că nu sunt restanțe și nici gaze de plătit în avans. Acesta e motivul pentru care Bucureștiul a primit zero lei ajutor financiar, iar bucureștenii vor scoate bani din buzunar pentru a acoperi tarifele crescute la gigacalorie. Facturile vor fi duble și încă nu s-a aprobat creșterea tarifului de distribuție a căldurii. Încă o dovadă de habarnism din partea primarului general Nicușor Dan, iar singurii care vor suferi cu adevărat sunt bucureștenii, care l-au votat sau nu”, cocide Firea.

Primăria Capitalei precizează că a solicitat Executivului sprijin pentru subvenționarea căldurii furnizată bucureștenilor, însă acesta urmează să fie primit anul viitor, în condițiile în care facturile urmează să fie plătite în ianuarie-febriarie 2022.

Guvernul a aprobat, în ședinta de joi, alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică, în sistem centralizat, a populației.

Astfel, 310.426.000 lei au fost alocati pentru 31 de unități administrativ-teritoriale (UAT), în funcție de solicitările acestora înregistrate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Cei mai mulți bani merg la Timișoara – aproape 54 de milioane, în vreme ce Capitala nu primește fonduri din această alocare.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE