Liderii instituţiilor Uniunii Europene şi ai statelor membre avertizează Rusia, cu ocazia summitului Consiliului European, că un atac militar asupra Ucrainei va genera „consecinţe masive” şi „costuri severe”, afirmă funcţionari de la Bruxelles.
Liderii UE îndeamnă Rusia „să reducă tensiunile” cauzate de „acumularea de efective militare la frontiera Ucrainei” şi să diminueze „tonul agresiv”, conform unor oficiali europeni citaţi de cotidianul The Guardian.
„Consiliul European reafirmă susţinerea pentru suveranitatea Ucrainei şi pentru integritatea teritorială a ţării. Orice nouă agresiune militară asupra Ucrainei va atrage consecinţe masive şi costuri severe”, potrivit unui proiect al comunicatului summitului de la Bruxelles.
Administraţia de la Kiev se teme că Rusia ar putea organiza o lovitură de stat sau o intervenţie militară în regiunile separatiste est-ucrainene. Potrivit Kievului, Rusia a mobilizat aproape 100.000 de militari la frontiera Ucrainei. Surse din cadrul serviciilor de informaţii americane citate de cotidianul The Washington Post susţin că Rusia pregăteşte o ofensivă care ar putea implica 175.000 de militari. Rusia susţine că nu pregăteşte niciun complot şi niciun atac în Ucraina, argumentând că poate mobiliza militari oriunde doreşte pe propriul teritoriu.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, cere garanţii că NATO nu va continua extinderea spre est şi nu va instala echipamente militare în apropierea frontierelor Rusiei. „Rusia este interesată în mod serios să obţină garanţii juridice credibile prin care să fie exclusă extinderea NATO spre est şi instalarea de echipamente militare ofensive în ţări vecine cu Rusia”, a anunţat Kremlinul. Conform unui consilier prezidenţial rus, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat că împărtăşeşte preocupările lui Vladimir Putin şi susţine solicitarea preşedintelui Rusiei de a obţine garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice.
(sursa: Mediafax)