Japonia suplimentează bugetul apărării la cererea SUA, pe fondul tensiunilor Beijing-Taiwan

Guvernul Japoniei a aprobat, vineri, un buget-record în domeniul apărării pentru anul fiscal 2022, în contextul suplimentării capabilităţilor militare ca reacţie la activităţile Chinei şi la presiunile exercitate asupra Taiwanului, informează agenţia Associated Press.

Bugetul apărării a fost majorat cu 1,1% şi atinge nivelul-record de 5.400 de miliarde de yeni (47 de miliarde de dolari). Planul bugetar conţine finanţare pentru dezvoltarea unui nou tip de avion de vânătoare şi pentru armament care să ofere avantaje strategice.

Suplimentarea bugetului militar al Japoniei intervine la recomandarea Statelor Unite, care pledează pentru consolidarea capabilităţilor de apărare din cauza provocărilor regionale. Bugetul, care va trebui să fie aprobat de Parlamentul de la Tokyo, include 291 de miliarde de yeni (2,55 de miliarde de dolari) pentru cercetare militară, cu 38% în plus faţă de anul curent. Este prevăzută suma de 100 de miliarde de yeni (870 de miliarde de dolari) pentru dezvoltarea avionului de vânătoare F-X, care ar urma să înlocuiască până în 2035 flota de aeronave F-2.

Japonia şi Marea Britanie au anunţat recent dezvoltarea în comun a unui nou motor de avion militar şi au stabilit să colaboreze pentru alte tipuri de tehnologii aeriene. Proiectele includ participarea companiilor nipone Mitsubishi şi IHI, precum şi a grupurilor britanice Rolls-Royce şi BAE Systems.

În contextul în care China intensifică activităţile pentru dezvoltarea de tehnologii militare cibernetice şi spaţiale, Ministerul japonez al Apărării a demarat cercetări în domeniile inteligenţei artificiale, pentru dezvoltarea de drone şi submersibile autonome, pentru producerea unor noi tirpuri de avioane supersonice şi a altor tehnologii care să confere avantaje strategice.

Proiectul de buget prevede alocarea a 128 de miliarde de yeni (1,1 miliarde de dolari) pentru achiziţionarea a 12 avioane de vânătoare invizibile pe radar de tip F-35 de la compania americană Lockheed Martin.

Statele Unite şi Japonia au elaborat planuri militare de urgenţă pentru scenariul unui conflict între armata chineză şi forţele militare din Taiwan. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE