Producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din România, a anunţat luni că activitatea de producţie a aluminiului se va diminua din cauza preţurilor ridicate la energie, informează Ziarul Financiar.
Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), cel mai mare consumator de energie electrică din România, a anunţat luni la Bursa de la Bucureşti că activitatea de producţie a aluminiului se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, din cauza preţurilor ridicate la energie şi că se va concentra doar pe investiţiile care aduc câştiguri şi îmbunătăţiri ale activităţi urmând ca celelalte investiţii să fie amânate.
Cu privire la activitatea personalului, Alro Slatina arată în raportul publicat la Bursa de la Bucureşti, redactat ca urmare a şedinţei Consiliului de Administraţie din 27 decembrie, că pentru moment conducerea nu are în vedere concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forţei de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de şomaj tehnic sau devansarea şi cumularea unor revizii şi reparaţii.
Anunţul Alro poate fi citit integral mai jos:
„Societatea anunţă investitorii şi publicul interesat că, în contextul situaţiei excepţionale de pe pieţele de energie şi gaze, Consiliul de Administraţie a adoptat, în şedinţa din 27 decembrie 2021, programul de producţie pe anul 2022.
Programul de producţie se bazează pe câteva principii economice solide, precum prezervarea lichidităţii, îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de către companie, inclusiv plata la timp a salariilor, a impozitelor şi taxelor şi a serviciului datoriei pentru creditele angajate, precum şi adoptarea unui model de business care ţinteşte pe de-o parte să reducă dependenţa de energia electrică, iar pe de altă parte să menţină pe cât posibil portofoliul de produse, cu excepţia celor neprofitabile sau cu marja de profit foarte mică.
În acest sens, activitatea de producţie a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la doua hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile de pe pieţele de energie vor reveni la normal. În ceea ce priveşte portofoliul de produse, societatea intenţionează să păstreze sau chiar să crească portofoliul de produse procesate şi să diminueze portofoliul de produse primare, astfel încât să rezulte un mix de producţie echilibrat şi eficient.
În anul 2022 se vor implementa şi măsuri de reducere a costurilor şi de eficientizare a activităţii, iar cantităţile de metal primar care nu vor mai fi produse, vor fi compensate parţial cu metal reciclat sau cu metal primar cumpărat de la terţi.
Societatea apreciază că o parte din furnizorii şi din clienţii săi vor fi afectaţi de măsurile propuse, astfel încât şi-a propus să angajeze cu acestea discuţii constructive în vederea diminuării impactului şi asigurării condiţiilor de repornire a capacităţilor.
Conducerea societăţii nu are în vedere pentru moment concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forţei de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de şomaj tehnic sau devansarea şi cumularea unor revizii şi reparaţii.
Cu privire la investiţiile în curs, societatea se va concentra doar pe acele investiţii care vor aduce câştiguri şi îmbunătăţiri imediate ale activităţii sale sau care sunt necesare în vederea conformării cu operarea sigură şi legală. Celelalte investiţii vor fi amânate pentru o dată ulterioară, în funcţie de evoluţiile din economie.
Conducerea societăţii îşi exprimă încrederea ca societatea va traversa cu succes actuala perioadă dificilă şi va informa din timp investitorii şi publicul interesat despre evoluţia situaţiei sale, în conformitate cu regulile pieţei de capital. Informaţiile financiare relevante vor fi publicate, ca de obicei, potrivit calendarului financiar anual”.
(sursa: Mediafax)