Prețurile europene la gazele naturale scad la un minim al ultimelor trei săptămâni

Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut pentru a șasea zi la rând, cea mai lungă serie din ultimul an, în timp ce vase cu gaz lichefiat se îndreaptă spre continent, chiar în momentul în care închiderile industriale și vremea caldă reduc cererea, scrie Bloomberg.

Contractele la termen au scăzut miercuri cu până la 9,9%, în timp ce o flotilă de încărcături de gaz natural lichefiat (LNG) din SUA se îndrepta spre regiune, și mai multe nave care se îndreptau spre Asia au fost deviate acum spre Europa.

Prețurile europene la gaze au crescut cu peste 400% în acest an, Rusia limitând fluxurile într-un moment în care cererea era în creștere. Deși prețurile au scăzut în ultima săptămână, ele sunt încă de peste cinci ori mai mari decât media ultimilor cinci ani. De asemenea, efectul livrărilor de LNG s-ar putea dovedi a fi de scurtă durată, deoarece tensiunile geopolitice și presiunile Rusiei pentru a obține aprobarea controversatului gazoduct Nord Stream 2 către Germania îi țin pe traderi pe jar.

„Este posibil ca problema gazelor din Europa să nu dispară anul viitor”, a declarat Andrew Hill, șeful departamentului de analiză a gazelor europene la BloombergNEF, într-un raport de miercuri. „Problemele geopolitice și acrivia cu Rusia, în special în jurul gazoductului Nord Stream 2, vor crește posibilitatea ca Rusia să limiteze fluxurile către Europa în prima jumătate a anului și, potențial, mult mai mult timp.”

Prețul de referință al gazului european a scăzut la 96,73 euro pe megawatt-oră la ora 17:15 la Amsterdam.

Gazul a urcat săptămâna trecută la niveluri record de peste 180 de euro pe megawatt-oră, în urma unei scăderi puternice a livrărilor din Rusia.

Piețele de energie electrică au urmat o tendință similară, tradderii pregătindu-se pentru aprovizionarea redusă la începutul lunii ianuarie, când aproximativ 30% din reactoarele nucleare din Franța vor fi deconetate.

Prețurile ridicate la energie au forțat deja Aluminium Dunkerque Industries France, cea mai mare topitorie de metal din Europa, să reducă producția. Nyrstar din grupul Trafigura a anunțat că va întrerupe producția de zinc în Franța la începutul lunii ianuarie, iar producătorul român de îngrășăminte Azomureș a oprit temporar activitatea.

Rusia menține un control strâns asupra livrărilor de gaze din regiune, în timp ce depozitele europene sunt încă cu aproximativ 23% sub media pe cinci ani pentru această perioadă a anului.

Gazprom nu a rezervat pentru joi niciun spațiu de gazoduct pentru a trimite gaze naturale prin legătura Yamal-Europa din Polonia către stația Mallnow din Germania, potrivit platformei regionale de rezervări. Fluxurile pe această rută s-au oprit pe 21 decembrie, livrările fiind inversate din Germania către Polonia.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE