Rusia a efectuat noi teste cu rachete hipersonice, în contextul tensiunilor cu Occidentul

Rusia a testat, vineri, 12 rachete hipersonice Zircon, de la bordul unei fregate şi al unui submarin, pe fondul tensiunilor cu Alianţa Nord-Atlantică, informează agenţiile de presă Interfax şi Reuters.

De la bordul fregatei Amiral Gorşkov (Proiectul 22350) au fost lansate zece rachete de croazieră hipersonice Zirkon, iar de la bordul submarinului Severodvinsk (clasa Iasen, Proiectul 885) au fost lansate două rachete, în cadrul unor teste, anunţă Flota Nordului din Rusia.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Vladimir Putin a anunţat o serie de teste cu rachete hipersonice de tip Zircon. „Este un eveniment major pentru ţară şi o etapă semnificativă pentru consolidarea securităţii Rusiei şi a capacităţilor de apărare”, a afirmat Vladimir Putin.

Rusia a multiplicat testele cu rachete hipersonice în ultimul an, Administraţia Vladimir Putin catalogând drept „invincibilă” noua tehnologie balistică. Preşedintele Vladimir Putin a declarat în trecut că rachetele de tip Zircon pot atinge viteze de nouă ori mai mari decât cea a sunetului şi au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri. Liderul de la Kremlin a lăudat tehnologia hipersonică, evidenţiind că vor fi consolidate semnificativ capabilităţile militare ale Rusiei. Sisteme de rachete Zircon urmează să fie instalate începând din 2022 la bordul fregatelor şi submarinelor Forţelor Navale ruse. Primele tipuri de rachete hipersonice, Avangard, capabile să atingă viteze de 27 de ori mai mari decât cea a sunetului, sunt în dotarea armatei ruse din decembrie 2019.

Administraţia Vladimir Putin are ca prioritate modernizarea forţelor armate, în contextul tensiunilor în relaţiile cu Occidentul apărute după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea, în 2014. Criza s-a amplificat în contextul în care Ucraina se teme de o lovitură de stat organizată de Rusia şi de un nou atac militar. Rusia, Statele Unite şi NATO urmează să iniţieze în ianuarie negocieri pentru reducerea tensiunilor prin oferirea unor garanţii de securitate. Moscova a avertizat că va riposta prin măsuri de tip militar dacă Occidentul ignoră cererile sale privind garanţii de securitate.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE