Rata inflaţiei a atins nivelul-record de 36,1% în Turcia

Rata inflaţiei a ajuns, în decembrie 2021, la 36,1% în Turcia, cel mai ridicat nivel de când se află la putere Recep Tayyip Erdogan, în contextul crizei monetare generate de politicile preşedintelui de reducere a ratei dobânzilor, informează agenţia Reuters.

Preţurile produselor de consum au crescut în decembrie cu 13,58%, iar majorările au fost de 30,6% în 2021, potrivit datelor furnizate de Institutul pentru Statistici din Turcia.

Lira turcească a pierdut 44% din valoare în 2021, în contextul politicilor Administraţiei Recep Erdogan de reducere a dobânzilor bancare pentru a favoriza creditarea şi exporturile. Luni, lira turcească a scăzut iniţial cu 5%, după care a crescut cu 2%, având valoarea de 13,1 în raport cu dolarul american.

Unii analişti economici se tem că inflaţia ar putea atinge 50% până în primăvară, dar Administraţia de la Ankara nu modifică politicile monetare. „Dobânzile bancare trebuie majorate imediat şi în mod agresiv, acest lucru este urgent”, afirmă Ozlem Derici Sengul, cofondator al Grupului Spinn Consulting din Istanbul.

Însă, dat fiind că este puţin probabil ca Banca centrală să intervină, Ozlem Derici Sengul avertizează că „rata inflaţiei ar putea atinge nivelul de 40-50% până în martie”.

În contextul crizei economice, popularitatea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP) este în scădere. Alegerile prezidenţiale şi parlamentare sunt programate la jumătatea anului 2023, dar preşedintele Recep Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate după o serie de măsuri sociale.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE