Proteste violente în Kazahstan după majorarea preţurilor la carburanţi/Guvernul a fost demis

Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a fost nevoit să demită Guvernul şi să decreteze starea de urgenţă în mai multe zone, pe fondul protestelor extrem de violente faţă de majorarea preţurilor la carburanţi.

Zeci de mii de persoane au ieşit pe străzi, marţi şi miercuri, în mai multe oraşe din Kazahstan, atacând sedii ale instituţiilor şi forţele de ordine, care au ripostat cu grenade lacrimogene.

În oraşul Almatî, cel mai mare din Kazahstan, „demonstranţi radicali” au atacat sute de civili şi au devastat sute de magazine, conform şefului Poliţiei, Kanat Taimerdenov, citat de BBC News.

Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a decretat starea de urgenţă în capitală, Nur-Sultan, în oraşul Almatî şi în provincia Mangistau.

Pe fondul protestelor violente, preşedintele a cerut demisia Guvernului condus de premierul Askar Mamin. Premier interimar va fi Alichan Smajylow, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cel puţin 190 de persoane, inclusiv 137 de agenţi ai forţelor de ordine, au fost rănite în violenţe, iar 200 de protestatari au fost arestaţi.

De teama extinderii crizei, preşedintele Tokayev a dat asigurări că preţurile la carburanţi vor reveni la nivelul anterior, „în scopul asigurării stabilităţii”.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE