Emmanuel Macron,Ursula von der Leyen cer ca UE să participe la negocierile dintre SUA şi Rusia

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care a preluat Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, au insistat, vineri, asupra necesităţii ca UE să participe la negocierile cu SUA şi Rusia în materie de securitate.

„Oricare ar fi soluţia, aceasta trebuie să fie în cadrul Europei. Nu există soluţii decât împreună cu Europa”, a afirmat Ursula Von der Leyen, referindu-se la tensiunile din Ucraina şi la securitatea Europei.

„Situaţia regională impune ca Europa, Uniunea Europeană să poată propune propria viziune asupra lucrurillor, să acţioneze şi să discute cu părţile implicate. Vom prezenta împreună o viziune asupra arhitecturii europene de securitate”, a declarat, la rândul său, Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

Preşedintele Franţei a anunţat că, alături de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, va propune organizarea unei noi sesiuni în Formatul Normandia, cu Rusia şi Ucraina, „în următoarele săptămâni”, pentru reducerea tensiunilor.

Emmanuel Macron a salutat dialogul dintre preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei, Joseph Biden şi Vladimir Putin. „Eu cred că este un lucru bun”, a subliniat liderul Franţei. Însă Macron este convins că şi Uniunea Europeană trebuie să dialogheze cu Rusia. „A dialoga nu înseamnă a face concesii; la început constatăm dezacordurile şi încercăm să construim viitorul. Este necesar un dialog sincer, cu exigenţe, coordonat”, a argumentat Emmanuel Macron.

Statele Unite şi Rusia vor organiza pe 10 ianuarie, în oraşul elveţian Geneva, negocieri pe tema garanţiilor de securitate. Uniunea Europeană a anunţat că vrea să participe direct la negocierile dintre SUA şi Rusia, în contextul în care Administraţia Joseph Biden a semnalat că, în prima etapă, reuniunea se va derula în format bilateral. „Noi nu vrem şi nu putem să fim spectatori de la distanţă, să fie luate decizii fără participarea noastră. Dacă Moscova vrea să discute despre arhitectura de securitate a Europei şi despre garanţiile de securitate, aceasta nu este o problemă care să ţină doar de Statele Unite şi Rusia. Uniunea Europeană trebuie să fie prezentă la aceste negocieri, unele negocieri au sens doar dacă se derulează în strânsă coordonare şi prin participarea Europei”, a afirmat săptămâna trecută Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE