Stoltenberg: O agresiune rusă va avea”consecinţe semnificative”/NATO se consultă cu partenerii

Riscul unui conflict militar în Ucraina este „real”, dar o eventuală agresiune a Rusiei va genera „consecinţe semnificative”, a avertizat, vineri, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledând pentru dialog şi anunţând că există consultări cu partenerii, inclusiv cu UE şi cu Republica Moldova.

„Tocmai am încheiat o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe din ţările NATO. Ţările aliate au discutat despre acumularea neprovocată şi nejustificată de trupe în interiorul şi în jurul Ucrainei, precum şi despre implicaţiile pentru securitatea europeană. Regretăm că, în pofida apelurilor comunităţii internaţionale, de multe săptămâni, Rusia nu a luat măsuri pentru reducerea tensiunilor. Acumularea de efective militare ruse continuă, sunt zeci de mii de efective combatante şi capabilităţi militare grele. Continuă şi retorica ameninţătoare, pe fondul unui istoric al utilizării forţei împotriva vecinilor”, a afirmat Jens Stoltenberg, vineri după-amiază, conform stenogramei declaraţiilor, postată pe site-ul NATO şi vizualizată de MEDIAFAX.

Riscul unui conflict militar în Ucraina este „real”, dar o eventuală agresiune a Rusiei va genera „consecinţe semnificative”, a avertizat, vineri, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledând pentru dialog şi anunţând că există consultări cu partenerii, inclusiv cu UE şi cu Republica Moldova.

„Riscul unui conflict este real. Acţiunile agresive ale Rusiei subminează grav ordinea în materie de securitate a Europei. Alianţa Nord-Atlantică menţine angajamentul unei abordări cu dublă direcţie faţă de Rusia: printr-o disuasiune puternică şi apărare, combinate cu dialog semnificativ. Este un semnal pozitiv faptul că Rusia este pregătită acum să vină la masa discuţiilor. Dat fiind că tensiunile sunt ridicate, dialogul este cu atât mai important. Miercurea viitoare, statele NATO se vor întâlni cu reprezentanţii Rusiei, în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Reuniunea se va concentra pe situaţia din Ucraina şi pe implicaţiile asupra securităţii europene. Salut şi discuţiile dintre Statele Unite şi Rusia, programate luni la Geneva. Iar Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) se va reuni joia viitoare”, a adăugat Jens Stoltenberg.

„Noi suntem dispuşi permanent să ascultăm preocupările Rusiei. Iar NATO va face toate eforturile pentru a găsi o cale politică de a merge înainte. Dar, pentru ca dialogul să aibă sens, trebuie abordate şi preocupările de mult timp ale statelor membre privind acţiunile Rusiei. Trebuie să fie bazat pe principiile esenţiale ale securităţii europene şi trebuie să se desfăşoare în consultări cu Ucraina. De asemenea, ne consultăm strâns şi cu alţi parteneri-cheie, precum Georgia, R.Moldova, Finlanda, Suedia şi Uniunea Europeană. NATO se va implica în dialog cu Rusia printr-o atitudine de bună-credinţă şi în mod substanţial. Dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru posibilitatea eşecului diplomaţiei”, a subliniat Jens Stoltenberg.

„De aceea, miniştrii au subliniat astăzi că orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe semnificative şi va genera un cost greu pentru Rusia. Statele membre continuă să fie alături de Ucraina. Susţinem total suveranitatea şi integritatea teritorială şi furnizăm susţinere politică şi tehnică. (…) Toate ţările, indiferent de mărime sau de vecinii pe care îi au, au dreptul fundamental să îşi decidă propria direcţie şi alianţele. (…) La final, aliaţii au stabilit clar că NATO va lua mereu măsurile necesare pentru protejarea şi apărarea naţiunilor noastre, inclusiv prin consolidarea apărării colective în modurile necesare”, a concluzionat Jens Stoltenberg.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE