Jens Stoltenberg speră că SUA şi Rusia vor continua negocierile până la obţinerea de rezultate

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, nu crede că sesiunea de negocieri dintre Statele Unite şi Rusia care se desfăşoară luni în oraşul elveţian Geneva va rezolva toate problemele în materie de securitate, precizând că un rezultat pozitiv ar fi decizia de continuare a discuţiilor.

„Nu cred că trebuie să ne aşteptăm că această reuniune va rezolva toate problemele. Ceea ce sperăm este să convenim o direcţie înainte, să putem stabili o serie de întâlniri, să putem stabili un proces diplomatic în acest sens”, a afirmat luni Jens Stoltenberg, citat de site-ul Politico.eu.

Oficiali de rang înalt din SUA şi Rusia s-au întâlnit luni, la Geneva, pentru a discuta despre teme de securitate internaţională, pe fondul tensiunilor generate de presiunile militare ruse asupra Ucrainei. Delegaţia Statelor Unite este condusă de subsecretarul de Stat Wendy Sherman, iar cea a Rusiei de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de Externe. Reuniunea va fi urmată de o sesiune de Consiliului NATO-Rusia şi de discuţii în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Înaintea reuniunii de luni, Washingtonul a cerut Moscovei să reducă presiunile militare, iar Moscova a semnalat că nu va face „nicio concesie” privind solicitările de a primi garanţii de securitate din partea NATO.

Un oficial din cadrul Administraţiei SUA a explicat că negocierile de luni vor fi „serioase şi concrete”, dar „exploratorii”, fără a fi stabilite angajamente ferme, conform site-ului SwissInfo.com.

Administraţia Vladimir Putin solicită garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi că nu va instala armament ofensiv în apropierea frontierelor ruse.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE