Gaazprom a avut al patrulea cel mai bun rezultat din toate timpurile în 2021

„Am primit datele opera­ţionale legate de perfor­manţa companiei din 2021. Pentru Gazprom a fost un an în care am zdrobit recorduri“, spune Alexey Miller, CEO al colosului rus, într-un editorial pe site-ul Gazprom.

În 2021, grupul rusesc, care asigură o treime din gazul necesar funcţionării UE, a extras 514,8 miliarde de metri cubi de gaze, cel mai bun rezultat de producţie din ultimii 13 ani. Timingul nu putea fi mai bun în contextul în care cererea de gaze a crescut peste aşteptări, producţia blocului UE este tot mai scăzută, iar preţul a ajuns la valori uriașe, o parte din ascensiune fiind chiar politica Gazprom.

Exporturile de gaze pe 2021 au fost şi ele la un nivel extrem de ridicat.

„Rezultatul din 2021 este al patrulea cel mai bun rezultat din istoria companiei“, a mai spus Miller.

Pentru ţările de la celălalt capăt al conductelor de import, cum este şi România, recordurile operaţionale ale Gazprom se traduc în importuri semnificative.

România a adus în primele zece luni ale anului trecut circa 2,85 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, potrivit datelor de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cu 35% mai mult faţă de toată cantitatea din 2020. Creşterea importurilor a venit în contextul în care la nivel de piaţă cererea a fost cu 3% mai mare în primele nouă luni din 2021, pe baza celor mai recente estimări. În acelaşi timp însă, OMV Petrom, compania care asigură jumătate din producţia naţională de gaze, a extras cu 11% mai puţin, producţia naţională fiind totuşi echilibrată de creşterea cu 16% a cantităţilor extrase de Romgaz.

Dar dincolo de creşterea cantităţilor importate, evoluţia preţului este îngri­jorătoare. Astfel, datele publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că pentru luna octombrie anul trecut achiziţiile s-au făcut la uluitorul preţ de 612 dolari pe mia de metri cubi în contextul în care preţul gazului rusesc pentru septembrie a fost de 324 de dolari pe mia de metri cubi.

Mai departe, în august gazul rusesc intra în ţară la 214 dolari pe mia de metri cubi. Spre comparaţie, în octombrie 2020 importurile de gaze ruseşti s-au făcut la un preţ de 177 de dolari pe mia de metri cubi. Astfel, factura pentru gazul rusesc importat în primele zece luni din 2021 a fost de peste 700 de milioane de dolari, potrivit calculelor făcute de ZF, aproape dublă faţă de valoarea pentru tot anul 2020.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE