Fostul premier Ludovic Orban vrea gaze din producția internă: să eliminăm dependența de gazul rusesc

Fostul premier Ludovic Orban susține că România poate să scape de dependența de gazul rusesc și să-și asigure consumul din producția internă.

Potrivit lui Ludovic Orban, în primele nouă luni ale anului 2021 importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 60% față de cele din 2020, iar aproximativ 30% din gazul consumat provine din import.

„România poate să elimine dependența de gazul rusesc, să își asigure consumul din producția internă și chiar să devină exportator net de gaz natural într-un orizont de timp relativ scurt. Avem zăcăminte importante, atât offshore cât și onshore, în care trebuie să înceapă exploatarea”, susține Ludovic Orban.

Zăcământul de la Caragele, estimat la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi (cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani) este deținut de Romgaz, companie care nu a fost capabilă să înceapă exploatarea din 2016 până astăzi, arată Orban.

Exploatarea zăcământului de gaze din perimetrul Neptun Deep, estimat la 42-84 miliarde de metri cubi, întârzie din cauza deciziei EXXON de a se retrage din proiect si din cauza tergiversării negocierilor de preluare de către Romgaz a participației de 50%, deținute de compania americană, mai spune Ludovic Orban.

Acestea nu sunt singurele zăcăminte din care România și-ar putea asigura necesarul anual de gaze.

„Cel mai aproape de începerea producției este perimetrul Midia, unde contractul de exploatare este deținut de BSOG. Rezervele estimate sunt de 20-30 miliarde de metri cubi. Stadiul de realizare a proiectului este avansat (peste 70%) și începerea producției poate asigura anual aprox. 1 miliard de metri cubi anual, adică peste 10% din consumul anual al României. Un alt depozit offshore este cel din perimetrul Trident, cu rezerve estimate la 28-30 de miliarde de metri cubi. Contractul este deținut de asocierea dintre Lukoil si ROMGAZ, compania românească având o participație de 12%. Acest proiect bate pasul pe loc din cauza dificultăților de exploatare, care pot fi soluționate printr-o înțelegere cu BSOG pentru aplicarea unui procedeu tehnic (tieback) care permite conectarea zăcămintelor la instalații de exploatare existente”, a explicat Ludovic Orban.

Fostul premier îi cere Guvernului să dea drumul la producție cât mai repede.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE