Statele Unite intenţionează să intensifice asistenţa militară oferită Emiratelor Arabe Unite

Statele Unite analizează posibilităţi de suplimentare a asistenţei pentru securitate acordate Emiratelor Arabe Unite, pe fondul tensiunilor regionale şi după recentul atac lansat de insurgenţi din Yemen asupra oraşului Abu Dhabi, informează site-ul Axios.com.

Emisarul SUA pentru Yemen, Tim Lenderking, s-a deplasat miercuri în zona Golfului Persic, pentru discuţii pe teme de securitate. „Emisarul special va îndemna părţile beligerante din Yemen să reducă tensiunile militare şi să participe la procesul de pace sub egida Naţiunilor Unite”, a comunicat Departamentul de Stat de la Washington.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat prin telefon cu prinţul moştenitor al coroanei Emiratelor Arabe Unite, Mohammed Bin Zayed, despre consolidarea sistemelor antiaeriene şi antibalistice şi despre intensificarea securităţii maritime.

Trei persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma unui atac cu drone lansat luni de insurgenţii huthi din Yemen asupra Aeroportului din Abu Dhabi şi asupra unei zone industriale din apropiere. Coaliţia internaţională coordonată de Arabia Saudită a ripostat prin raiduri aeriene în Yemen. Rebelii huthi, susţinuţi de Iran, sunt implicaţi într-un conflict militar cu forţele guvernamentale din Yemen, care beneficiază de susţinerea unei coaliţii internaţionale conduse de Arabia Saudită. Emiratele Arabe Unite participă la această coaliţie.

Atacul lansat din Yemen a avut loc în timp ce Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită încearcă să reducă tensiunile cu Iranul. Preşedintele Iranului, ultraconservatorul Ebrahim Raisi, este invitat într-o vizită rară în Abu Dhabi, pe 7 februarie. Arabia Saudită a permis venirea a trei diplomaţi iranieni la sediul Organizaţiei pentru Cooperare Islamică, în Jeddah. Ministerul iranian de Externe a anunţat că Teheranul şi Riyadul ar putea relua relaţiile diplomatice în curând.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE