NATO intensifică prezenţa militară în estul Europei / Rusia denunţă „limbajul ameninţărilor”

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a salutat, luni, angajamentele statelor membre de a suplimenta capabilităţile militare în estul Europei, inclusiv în România, în contextul presiunilor militare exercitate de Rusia asupra Ucrainei, dar Moscova denunţă „limbajul ameninţărilor”.

„Aliaţii NATO plasează forţe în stare de disponibilitate imediată şi trimit nave şi avioane suplimentare în estul Europei, pentru intensificarea măsurilor în sensul descurajării şi apărării, în contextul în care Rusia continuă acumularea de forţe militare în interiorul şi la frontierele Ucrainei”, anunţă NATO, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

„În ultimele zile, numeroase state membre NATO au făcut anunţuri referitoare la actuale şi viitoare misiuni. Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică şi urmează să mobilizeze patru avioane F-16 în Lituania, pentru a susţine misiunea NATO de patrule aeriene în regiune. Spania trimite nave pentru misiuni NATO şi analizează posibilitatea de a staţiona avioane militare în Bulgaria. Franţa a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România, sub comandament NATO. Olanda trimite două avioane F-35 în Bulgaria, începând din aprilie, pentru a susţine activităţile NATO de patrulare aeriană în regiune, şi plasează în stare de disponibilitate imediată o navă şi unităţi terestre, pentru Forţa de Reacţie a NATO. De asemenea, Statele Unite au anunţat clar că analizează posibilitatea intensificării prezenţei militare pe flancul de est al Alianţei”, notează NATO.

„Salut decizia statelor membre de a contribui cu forţe suplimentare la misiunile NATO. Alianţa va continua să ia toate măsurile necesare pentru protejarea şi apărarea tuturor statelor membre, inclusiv prin consolidarea părţii de est a Alianţei. Vom răspunde de fiecare dată la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării colective”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Rusia condamnă activităţile NATO

În schimb, Administraţia Vladimir Putin a denunţat atitudinea şi activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice. „Limbajul NATO este limbajul ameninţărilor şi presiunilor militare. Nu este nimic nou”, a reacţionat luni Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, conform cotidianului The Guardian.

Statele Unite vor răspunde în scris, săptămâna aceasta, propunerilor Rusiei privind reconfigurarea arhitecturii de securitate în Europa de Est, a confirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, după discuţiile cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Administraţia SUA va răspunde preocupărilor Rusiei „într-un mod mai detaliat şi în scris”, a afirmat Antony Blinken. „I-am spus ministrului rus de Externe că, după consultările pe care le vom avea în următoarele zile cu aliaţii şi partenerii, anticipăm că vom putea împărtăşi cu Rusia preocupările noastre într-un mod mai detaliat şi în scris, săptămâna viitoare”, a declarat Antony Blinken vineri, subliniind că Washingtonul şi Moscova „au convenit să continue discuţiile”.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat vineri seară, în contextul negocierilor dintre SUA şi Rusia, că nu va renunţa la capabilităţile militare din statele membre situate în estul Europei.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE