Primarul George Scupra a început o campanie de salubritate și colectare a gunoiului menajer din Orașul OVIDIU

Primarul George Scupra în cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 21.12.2021, a aprobat o serie de taxe privind gunoiul menajer, vegetal, dar și alte categorii de deșeuri.

De asemenea a menționat și faptul că, în ședință s-a ținut contul si de normele europene, dar și de Ordonanța de Urgență Nr. 92/2021.

Domnul Primar își dorește sa reducă cantitatea de gunoi menajer în Orașul Ovidiu cu 50%. De asemenea nu își dorește o creștere semnificativă a taxelor, ținând cont de criza economică și pandemia SARS COV2.

Campania are în vedere colectarea selectivă a gunoiului menajer și se precizează următoarele argumente:

„✅Pentru acest an, taxa de colectare a gunoiului menajer de la populație este 130 lei/pers/an, însă taxa pe care primăria Ovidiu o achită către operatorii terțiari este 473,54 lei/pers/an (pentru colectare, transport, neutralizare și taxa la Fondul de Mediu);

✅Diferența foarte mare dintre cele două sume poate fi considerată subvenționare a prețului final, locuitorii plătind efectiv un tarif cu mult sub prețul real, preț pe care primăria îl achită însă mai departe;

✅În acest an, pentru locuitorii care din diverse motive NU doresc să colecteze selectiv gunoiul menajer, există posibilitatea de a plăti un tarif majorat, respectiv 190 lei/pers/an. Această opțiune însă este valabilă doar pentru acest an;

✅În încercarea noastră de a colecta selectiv (de la persoane fizice cât și de la societăți comerciale), estimăm ca în primul an să reducem cantitatea de gunoi menajer cu aproximativ 25%.

Campania pe care am demarat-o se realizează în 2 etape, pentru locuitorii de la case și pentru cei de la blocuri, astfel:

✅Etapa I – începând cu data de 01.02.2022, vom distribui la fiecare gospodărie saci de culoare galbenă, pentru colectarea selectivă a următoarelor categorii de deșeuri: sticlă, pet, folie, hartie-carton și doze de aluminiu. Toate acestea se pun în acelaș sac galben, urmând a fi sortate pe o linie automatizată.

✅Etapa II – din primăvară, vom amenaja puncte de colectare selectivă la toate blocurile din oraș. Ulterior, toți locuitorii de la blocuri, vor primi saci galbeni pentru a începe colectarea selectivă.

Atât ridicarea gunoiului menajer cât și a sacilor galbeni se va realiza conform aceluiași grafic, în aceeași zi, la aceeași oră, dar cu mașini diferite.

Prin reducerea cantității de gunoi menajer, pe viitor vom dispune de sume mai mari pentru investiții. Pentru a arăta efortul financiar al localității noastre, vă prezint calculul pentru anul trecut (colectare, transport, neutralizare și taxa la Fondul de Mediu):

✅113 lei/an/pers ( taxa achitată de persoană fizică) x 6291, 68 tone (cantitatea strânsă și neutralizată în anul 2021 la nivelul UAT Ovidiu) = 710959,84 lei

✅473,54 lei /an/tona( taxa achitată de primărie) x 6291,68 tone (cantitatea strânsă și neutralizată în 2021 la nivelul UAT Ovidiu) = 2975964,65 lei

Rezulta o diferență de 2265004,80 lei (aproximativ 453000 euro) ce poate fi considerată subvenție acordată locuitorilor de către primaria Ovidiu, pentru că această sumă a fost achitată de către primărie operatorilor.

Considerând că o mare parte din sumă poate fi folosita în investiții de care să se bucure întreaga comunitate, vă rog să dați curs acestei campanii și împreună să încercăm reducerea cantității de gunoi menajer prin colectare selectivă.

Veți contribui astfel la realizarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru viitoarele generații ovidiene.” a anunțat Primarul George Scupra, pe pagina de Facebook Primăria OVIDIU.

ARTICOLE SIMILARE