Ministerul Energiei, demersuri pentru prelungirea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori

Ministerul Energiei este mandatat să inițieze discuții cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru stabilirea condițiilor necesare pentru inițierea și autorizarea unei scheme de ajutor de stat pentru companii, în contextul creșterii prețurilor la energie.

La propunerea Ministerului Energiei în ședința de Guvern de astăzi a fost adoptat Memorandumul pentru inițierea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice în perioada 2021-2030.

”Căutăm soluții pentru a continua sprijinul financiar pe care l-am acordat în ultimii doi ani marilor consumatori de energie. Mai ales în actualul context cred că este necesară continuarea acestei scheme de ajutor de stat. Prin memorandumul aprobat astăzi

ministerul Energiei a fost mandatat să negocieze cu Comisia Europeană. Prin schema pentru energointensivi vrem să asigurăm condițiile necesare pentru păstrarea competitivității întreprinderilor din România în raport cu ceilalți competitori din spațiul european și din afara acestuia, suportabilitatea la nivelul consumatorului industrial final a creșterilor de preț a energiei electrice, prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activității industriale. De asemenea, ne dorim să contribuim la păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe și indirecte, limitarea șomajului și păstrarea forței de muncă cu grad înalt de calificare în sectoarele industriale respective”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei, conform unui comunicat.

În perioada 2019- 2021, în România a fost implementată o schemă de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019. Valoarea totală a ajutorului de stat pentru anul 2019 a fost de 399.437.091,82 lei pentru un număr de 34 întreprinderi, respectiv de 637.623.005,80 lei, pentru un număr de 33 întreprinderi în anul 2020.

(sursa: Mediafax)

ARTICOLE SIMILARE