Castelul Teleki din Posmuș își deschide porțile după lucrări de restaurare de 5,2 milioane euro

Castelul Teleki din Posmuș, județul Bistrița-Năsăud, a fost inaugurat vineri după ce a fost reabilitat cu 5,2 milioane de euro, prin Programul Operațional Regional.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), castelul Teleki a fost reabilitat și restaurat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, valoarea totală a proiectului început în 2017 fiind de 5,2 milioane de euro.

Reabilitarea și restaurarea Castelului Teleki a presupus lucrări de consolidare (fundații, ziduri, planșee, bolți, șarpante), izolații, înlocuirea învelitorilor și a sistemului de conducere a apelor pluviale, canalizarea acestora, dezafectarea instalațiilor interioare și exterioare, introducerea de instalații noi, refacerea finisajelor, înlocuirea pardoselilor, înlocuirea tâmplăriei, restaurarea componentelor artistice din piatră și fier forjat.

Castelul va fi deschis publicului larg și vizitatorilor, devenind destinație turistică, dar spațiile ansamblului sunt amenajate pentru a găzdui și un centru cultural. Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe cu tematică cultural-artistică, spații muzeistice.

„Demult ne dorim ca Europa să ne cunoască valorile, iar potențialul cultural și turistic al României este o investiție de care ne vom bucura nu doar noi, ci și generațiile viitoare. Avantajul fondurilor europene este acela că putem demara proiecte cu rezultate vizibile pe termen lung, putem construi comunități prospere și putem pune în valoare adevăratele bogății ale României”, a declarat, la inaugurare, ministrul Marcel Boloș.

Acesta a anunțat că, pentru perioada de programare 2021 – 2027, Programul Operațional Nord – Vest cu o alocare de peste 1 miliard de euro va permite acestei regiuni să acceseze fonduri pentru creșterea inteligentă și sustenabilă a economiei, iar prin celelalte programe operaționale vor putea fi finanțate investiții în domenii esențiale: transport, educație, sănătate, dezvoltare durabilă.

(sursa: Mediafax)

Video de prezentare Castelul Teleki din Posmuș:

(sursa: Youtube)

ARTICOLE SIMILARE