Alertă de mediu: 35 de tone de petrol se scurg în Dunăre

Poluare în Dunăre

Incident ecologic major: Scurgere de 35 de tone de petrol în Dunăre

O navă sub pavilion bulgăresc a provocat un dezastru ecologic în Dunăre, lângă Cělarevo, Serbia. Potrivit informațiilor primite de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române” – Departamentul Situații de Urgență, aproximativ 35 de tone de produse petroliere s-au scurs în fluviu, generând o amenințare serioasă pentru mediu și ecosistem.

Incidentul a fost raportat în după-amiaza zilei de 20 iunie, iar specialiștii estimează că poluarea va ajunge în România în aproximativ 24-30 de ore.

Cu o cantitate atât de mare de poluanți eliberați în apă, unda de poluare se va extinde pe o distanță de aproximativ 70-100 km în cazul în care nu se intervine.

Poluare în Dunăre

Schimbarea ecosistemului acvatic în urma incidentului.

Protecția Belgradului: Echipele sârbe acționează pentru stoparea avansului poluării

Autoritățile sârbe au acționat rapid pentru a proteja Belgradul de efectele nocive ale poluării accidentale.

Echipele competente de la Vode Vojvodine, în colaborare cu armata sârbă, au instalat un baraj plutitor de protecție într-o locație strategică pentru a opri răspândirea petei de petrol.

Cu toate acestea, deoarece lățimea Dunării nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant în zona în care se estimează că unda de poluare va intra în România, Administrația Națională „Apele Române” a pregătit o formație de intervenție.

Echipa din cadrul ABA Banat – SGA Caraș-Severin este pregătită să acționeze utilizând materiale absorbante de tip spill sorb, care vor fi distribuite cu bărci cu motor.

Total Survey Advertisement

Mobilizare rapidă: Autoritățile române se pregătesc de intervenție pentru prevenirea răspândirii poluării

Administrația Națională „Apele Române” a subliniat că intervenția de depoluare și prelevarea probelor de apă vor fi efectuate numai în cazul în care unda de poluare va ajunge în România și vor fi observate irizații petroliere.

În acest moment, echipele ABA Banat monitorizează vizual apele Dunării în secțiunea Baziaș, iar în cazul în care poluarea ajunge în țară, vor fi luate măsuri imediate pentru limitarea impactului asupra mediului și protejarea ecosistemului râului.

Scurgerea a 35 de tone de petrol în Dunăre reprezintă o amenințare majoră pentru mediu și biodiversitate. Autoritățile române și sârbe se mobilizează pentru a limita impactul poluării și a proteja zonele afectate.

Monitorizarea atentă și intervenția promptă sunt esențiale pentru reducerea consecințelor acestui accident ecologic și pentru conservarea uneia dintre cele mai importante râuri din Europa, Dunărea.

ARTICOLE SIMILARE