Procedura pentru finanţarea sistemelor de valorificare a gunoiului de grajd, iniţiată prin PNRR

Într-o recentă declarație, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat luni lansarea primei runde de atragere de fonduri pentru finanţarea sistemelor integrate de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prima rundă de atragere a fondurilor pentru sistemele de gestionare a gunoiului de grajd

Anunţul a fost făcut în timpul unei vizite în judeţul Bacău. Această procedură este menită să susțină activități specifice înființării și dotării sistemelor integrate de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd, precum și a modernizării sistemelor comunale existente în cadrul comunităților care dispun deja de platforme destinate gestionării acestui tip de reziduuri.

Finanțarea acordată pentru modernizarea sistemelor de gestionare a gunoiului de grajd

Ministrul Fechet a indicat că „solicitantele potențiale ale acestei finanțări includ unităţile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora, organizate la nivel de municipiu, oraş şi comună”. Capacitatea platformelor comunale eligibile pentru finanțare ar trebui să varieze între 1.500 mc și 4.000 mc, cu o cantitate de gunoi de grajd suportată de la 1.200 de tone la 3.200 de tone.

Sprijinul oferit prin PNRR pentru o gestionare eficientă a gunoiului de grajd

Iniţiativa, finanţată din PNRR, este parte a efortului de a combate poluarea solului şi a apelor subterane prin nitrati, frecvent întâlnită în zonele de creştere a animalelor.

Suma totală alocată pentru gestionarea gunoiului de grajd prin PNRR

Suma totală alocată în cadrul acestei proceduri este de 228.221.855 de euro, aceasta incluzând și finanțări pentru realizarea de noi sisteme de gestionare a gunoiului de grajd, dar și pentru modernizarea sistemelor existente.

Divizarea bugetului pentru înființarea de noi sisteme de gestionare a gunoiului de grajd

Bugetul alocat va fi divizat în două etape. În cadrul primei etape, o bună parte a bugetului va fi destinată zonele cu concentrații de nitrați de peste 50 mg/l în corpuri de apă subterană. În a doua etapă, bugetul rămas va fi disponibil pentru toți solicitanţii eligibili.

ARTICOLE SIMILARE