Aprobarea Modificărilor de 28,5 Miliarde Euro în Planul Național de Redresare și Reziliență al României de către Comisia Europeană

Reprioritizarea Investițiilor pentru Tranziția Verde și Digitală

Comisia Europeană a dat undă verde marți pentru modificările aduse Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, evaluat la 28,5 miliarde de euro, conform anunțului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Această revizuire include integrarea capitolului REPowerEU, aducând la rampă o serie de reforme și investiții care vor accelera tranziția verde, digitală și eficiența energetică.

Structura și Alocarea Fondurilor în PNRR

Conform MIPE, suma totală alocată PNRR este de 28,5 miliarde de euro, distribuită între împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro și granturi de 13,6 miliarde de euro. Aceasta va acoperi 66 de reforme și 111 investiții, cu un accent deosebit pe tranziția verde, care primește 44,1% din totalul fondurilor.

REPowerEU și Impactul Adițional de 1,4 Miliarde Euro

Revizuirea PNRR aduce un beneficiu suplimentar României prin programul REPowerEU, oferind fonduri nerambursabile de 1,4 miliarde de euro. Acest capitol se concentrează asupra producerii de energie verde, eficienței energetice a clădirilor și pregătirii forței de muncă pentru sectorul de energie verde.

Declarația Ministrului Adrian Câciu despre Succesul PNRR

Ministrul Adrian Câciu a salutat aprobarea, subliniind că aceasta reflectă o gestionare eficientă a investițiilor. El a evidențiat prioritățile ajustate pentru tranziția verde, digitală, sănătate, ocupare, transport, educație și fiscalitate.

Următorii Pași și Implicațiile Finale

MIPE anunță că, în decembrie, se așteaptă aprobarea finală a PNRR în cadrul ECOFIN, urmată de o decizie de implementare de către Consiliul Uniunii Europene. Aceste evoluții evidențiază angajamentul continuu al României pentru o construcție sustenabilă și responsabilă.

ARTICOLE SIMILARE